Butik in salon čevljev La Miriam

Dobrodošli!
Prijavite se lahko tukaj ali
ustvarite nov uporabniški račun.

0

Nakupovalna košarica je prazna!

Moški modni metuljček

Modni metuljček je vedno zanimiv in drzen moški modni dodatek. Rada opazujem izrazito kreativni modni slog moških, ki znajo modni metuljček uporabiti tudi izven strogih kodeksov oblačenja in pri tem dobro izgledati.

Modni metuljček je eleganten modni dodatek v garderobi vsakega moškega. Lepo se poda h klasični ter elegantni svečani obleki, v zadnjem času pa jih moški vse pogosteje kombinirajo tudi k vsakdanji in casual opravi. Modni metuljček s svojimi zanimivimi barvnimi kombinacijami ter modnimi vzorci popestri in nadgradi zunanji videz moškega. In ker gre za vedno zanimiv in opažen modni dodatek, se zanj vse pogosteje odločajo ne le posamezniki, temveč tudi večje skupine, kot so orkestri, pevski zbori, ansambli, društva ter gostinski, hotelirski, umetniški in protokolarni delavci. Modni metuljček se v zadnjem času vse pogosteje kombinira tudi k večnemu jeansu. V široki ponudbi na trgu lahko izbirate barvno usklajene in drzne modne kombinacije, ki se bodo odlično podale k vašemu modnemu stilu.

Modna hiša Dolce & Gabbana je tudi v modni kolekciji 2019 predstavila oblačila visoke mode za čutnega moškega z modnim metuljčkom. Modno, sodobno, ekstravagantno, drzno, izvirno, čutno, nenavadno, všečno ali tudi ne? O tem presodite sami. Novi elementi moške mode, za katere osebno menim, da se vztrajno prebijajo in narekujejo svečano, kakor tudi ulično modo.

Kako in kdaj nositi moški metuljček?
Kravata je skozi leta precej izpodrinila metuljček, čeprav nekateri moški še vedno raje nosijo modni metuljček, kot tesno zvezano kravato. Danes se za modni metuljček odločajo moški s kreativnim in sodobnim slogom oblačenja in tisti, ki jim narava dela in priložnosti to dopuščajo. Metuljček je vedno dobrodošel modni dodatek v garderobi vsakega moškega, je lahkoten in prijetno nosljiv. Z neštetimi barvnimi kombinacijami, vzorci,  materiali in pravilnim izborom popestri in nadgradi zunanji videz vsakega moškega. Zato uživajte v kreiranju svojega lastnega modnega sloga, bodite drzni, bodite opaženi!

Nekoč je veljalo pravilo, da se metuljček nosi le v dveh kodeksih oblačenja in sicer v formalnem moškem modnem slogu – angl. white tie ter v delno formalnem moškem modnem slogu – angl. black tie. Formalni moški modni slog – angl. white tie je primeren za zelo slavnostne dogodke in je najvišja raven moškega oblačenja. Ta kodeks oblačenja narekuje, da oblečete črn ali siv frak, bež ali bel telovnik, temne hlače ter belo srajco s trdim ovratnikom, h kateri kombinirate obvezno bel metuljček z robčkom v zgornjem žepu. Pogosto sodi k tej opravi tudi klobuk s cilindrom in bele rokavice. Delno formalni moški modni slog – angl. black tie je še vedno zelo slavnostna, a nekoliko bolj sproščena raven moškega formalnega sloga. Black tie kodeks oblačenja moškemu narekuje, da obleče črni moški smoking v kombinaciji z belo srajco in obveznim črnim metuljčkom.

Formalni moški  modni slog - angl. white tie

Delno formalni moški modni slog - angl. black tie

Samostojni moški metuljčki, kot tudi modni metuljčki z robcem, so postali brezčasni modni trend. Lepo se podajo k elegantnim moškim svečanim maturantskim oblekam, kakor tudi k svečanim poročnim oblekam. Včasih so moški nosili modne metuljčke le ob bolj svečanih, formalnih priložnostih, a temu že dolgo ni več tako. Moški modni metuljčki so ponovno prisotni tudi v vsakdanjih moških stajlingih. Opazimo ga predvsem pri tistih moških, ki znajo izrazito kreirati svoj slog oblačenja in pri moških, ki jim delovno okolje to dopušča.

Modni metuljčki prisotni tudi v ženski garderobi. 
Nemalokrat se v modi prepletajo ženski in moški modni kosi. Tako so konec 80-ih modni metuljček začele nositi tudi ženske. Ženski modni metuljčki so sicer nekoliko večji od moških izvirnikov, a morda so prav zaradi tega toliko bolj ženstveni. Odlično se kombinirajo k ženskim bluzam z visokim ovratnikom in ohlapnimi rokavi ter k modnim kosom, ki spominjajo na smoking. Tudi nekatere zvezdnice in glasbene dive v svojih modnih slogih rade uporabijo metuljčke in ob tem prejemajo odobravanje ženske in moške publike.

Zgodovina moškega metuljčka
Moški so že od nekdaj radi imeli nekaj zvezanega okoli vratu. Že v starem Egiptu so si zavezali pravokoten kos blaga okoli vratu, ki jim je prosto padal na ramena. Tudi v antičnem Rimu in stari Kitajski obstajajo zgodovinski dokazi o tem priljubljenem kosu blaga okoli vratu. V tistih časih je ta slog oblačenja pomeni statusni simbol posameznika v družbi. Izvor moškega metuljčka je tesno povezan z nastankom kravat, ki so jih med 30-letno vojno v 17. stoletju okoli vratu nosili hrvaški plačani vojaki, ki so služili francoski vojski. Zgodovina govori, da so uspešni hrvaški vojaki nosili rdeče vratne rute, ki so kasneje postale popularna stalnica na francoskem dvoru in med buržuazijo, nekoliko kasneje pa tudi drugod po Evropi. Ni povsem jasno, ali je metuljček nastal neposredno iz kravate ali pa je kravata le vzpodbudila nošenje metuljčkov.

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto vir: Pinterest

Spletna trgovina La Miriam 
Modni metuljčki - več na: 
http://lamiriam.si/mo%C5%A1ki-modni-metulj%C4%8Dek
Set modni metuljčki - več na: http://lamiriam.si/mo%C5%A1ki-modni-metulj%C4%8Dek/mo%C5%A1ki-set-metulj%C4%8Dek

Komentarji:

Oddaj komentar

Odgovori

* Ime:
* E-pošta: (ni objavljeno)
* Komentar:
Verification code: