Butik in salon čevljev La Miriam

Dobrodošli!
Prijavite se lahko tukaj ali
ustvarite nov uporabniški račun.

0

Nakupovalna košarica je prazna!

Mesec mode v muzeju. Zgodovinska in sodobna moda z roko v roki!

Ženske imamo rade modo in ne le ženske, tudi moški. Moda je del kulture vsakega mesta, zato so modni dogodki v našem mestu prava osvežitev mariborske modne scene. In s tem ne mislim, da je pomembno le, da se pač nekaj dogaja, pomembno je, da se kakovostno dogaja, da je modni dogodek izviren, kakovosten, da si ga obiskovalci zapomnijo in odhajajo s prijetnimi vtisi.

Pokrajinski muzej Maribor, ki hrani največjo zbirko mode na Slovenskem, le-ta vsebuje več kot 10.000 modnih kosov, kot so ženska, moška, otroška oblačila, obutev in modni dodatki, je že sedmo leto zapored pripravil zanimivo modno poslastico. Projekt Mesec mode v muzeju je načrtovan kot tradicionalni kulturno-modni projekt vsako leto v mesecu maju. Letos ga je uvodoma otvorila razstava modnih oblačil in modna revija priznanih slovenskih modnih oblikovalcev, ki so se predstavili s svojimi modnimi kreacijami. Tako je bilo videti zanimive modne kreacije slovenskih modnih oblikovalcev, kot so Tanja Uvera, Patricia Pie, David Bacali, Tanja Basle, Julia Kaja Hrovat, Sanija Reja Aske, Simona Kogovšek, Barbara Vrbančič in Renata Bedene. Čudovit ambient v polni in čarobni viteški dvorani, lepa modna dekleta, kreativno oblikovana modna oblačila in modni dodatki slovenskih modnih oblikovalcev, so poudarili lepoto in identiteto tega mariborskega dogodka. Modno revijo je spremljala sodobna, novodobna glasbena spremljava in dodani svetlobni efekti, ki so viteško dvorano naredili še lepšo, še bolj čarobno. Elegantna gospa mi je sicer med modno revijo kar nekajkrat prišepnila, da je glasba preglasna, a ustvarjalci te modne revije so dokazali, da sta moda in glasba harmonični, da sta univerzalni jezik, ki ga vsi razumemo in se mu radi prepustimo. Tako sva se s Katjo, lastnico modne trgovine Perfect DressCode, ki v svoji ponudbi nudi tudi modne kreacije ene izmed sodelujočih modnih oblikovalk - Patricie Pie, prepustili modnemu užitku. Saj veste, ženska energija, čudovit ambient, modni navdih prepleten z različnimi mnenji in prijetno vzdušje so tisto, kar preprosto osrečuje. 

Modni oblikovalci so na sebi lasten način predstavili svojo modno zgodbo. 

Znano je že, da je modni stil pomemben za samopodobo in komunikacijo vsakega posameznika. Saj veste, že od nekdaj se impulzivno odzivamo na lasten in tuj zunanji videz. Smo v dobi, ko se moda vedno znova ponavlja. V vseh novih modnih kolekcijah se vztrajno ponavlja obnovljen modni stil, ki je bil viden že v preteklih obdobjih. Nekateri celo trdijo, da prihaja čas, ko se zaključuje obdobje mode, kakršno smo poznali. Kakovost, unikatnost in izvirnost ne odločata več o tem, kaj je "modno in" in kaj je "modno out". Masovni modni industriji se vedno glasneje očita tudi izkoriščanje delavcev tretjega sveta. V današnjem času o tem odloča kapital v prenasičenih modnih trgih. Lahko bi rekla, da današnja moda kar precej pritiska tako na modne oblikovalce, proizvajalce, kot tudi na končne prodajalce. Moda je postala hitrejša in cenejša. Na ta način vzpodbuja masovno modno potrošništvo in vrtenje mode v krogu.

Zato je toliko bolj pomembno, da se v sklopu tovrstnih dogodkov čuti fenomen mode in raznolike unikatne ustvarjalnosti. Modni oblikovalci so predstavili svoje dojemanje mode. Vsak izmed sodelujočih modnih oblikovalcev je na sebi lasten način predstavil svojo modno zgodbo. Tekom modne revije je bilo čutiti unikatno interpretacijo dediščine spreminjajoče se kulture oblačenja in videza oblačenja. Kot so sami modni oblikovalci dejali, so inspiracijo za svoje modne kreacije jemali tudi v zgodovini oblačenja, le-te pa so prilagodili današnjemu sodobnemu času. Tako je tudi vodja tega projekta, kustosinja Maja Hren Brvar to modno revijo opisala kot "kontrapunkt historične mode in trendov, ki se nosijo danes". Modni oblikovalci običajno morajo vnaprej predvideti modne smernice, predvsem zaradi časa izdelave oblačil in modnih dodatkov. Na tej modni predstavitvi sem osebno začutila kar veliko različnih pristopov k oblikovanju. Čutiti je bilo, da slovenski modni oblikovalci na sebi lasten način modo narekujejo in sooblikujejo. 

Info: Mesec mode v muzeju poteka od 9. do 30. maja. Mariborska modna zgodba se uspešno nadaljuje. Mesec mode v muzeju se bo zaključil v četrtek, 30. maja, s tradicionalno modno revijo dijakinj in dijakov Srednje šole za oblikovanje Maribor, Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter študentk in študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem.

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: osebni arhiv

Komentarji:

Oddaj komentar

Odgovori

* Ime:
* E-pošta: (ni objavljeno)
* Komentar:
Verification code: