Butik in salon čevljev La Miriam

Dobrodošli!
Prijavite se lahko tukaj ali
ustvarite nov uporabniški račun.

0

Nakupovalna košarica je prazna!

Staranje, sestavni del življenja!

Od nas samih je odvisno, kako bomo preživeli starost in če se bomo lahko poimenovali super-fit starostniki z vitalnim umom. Če bi vsi videli srečen konec, bi vsi ljudje bili srečni in brez strahov.

Velikokrat razmišljam o staranju, kaj mi pomeni, kako ga doživljam in sprejemam. Tudi ko se staramo, želimo videz lepega in privlačnega. Staranje je del našega življenja. Že od trenutka, ko nam je dano življenje, se začne proces staranja. S staranjem vedno znova potrjujemo, da živimo. Dandanes večina sploh ne občuti, da sodi v starejšo generacijo, ker uživa v slehernem trenutku življenja.

To so ljudje, ki živijo svoje življenje, svoje želje, svoje strasti, svoje cilje! Vsak izmed nas je v sebi že začutil strah pred staranjem, zato smo se počutili manj privlačni, manj samozavestni in manj sposobni. Znano je že, da nas strah hromi in nam jemlje moč. A vedite, tisti, ki sprejemamo staranje, smo z vsakim dodanim letom modrejši, bolj ustvarjalni. Res je, da nam bo telo sporočalo, da smo fizično šibkejši, a modrost, ki jo z leti pridobivamo nam omogoča, da smo psihološko vedno močnejši. Z leti pridobljena modrost nam sporoča, da imamo točno izpiljen življenjski slog, da točno vemo, kaj želimo in česar več ne želimo.

Ljudje se vedno bolje staramo, kakovost staranja je na vedno višjem nivoju. 

Poznamo tri oblike staranja. Biološko starost, ki nam jo lahko napove zdravnik z določenimi parametri, kot so krvna slika, izvedena testiranja, gube, kondicijska forma. Sledi ji psihološka starost, ki je odvisna od tega, kako stari se počutimo in kako razmišljamo ter klasična kronološka starost, ki se določi na osnovi našega rojstnega datuma. Slednja je zame najmanj pomembna, saj je staranje  proces telesne in duhovne spremembe posameznika. K sreči se ljudje vedno bolje staramo, kakovost staranja je na vedno višjem nivoju. Naša zunanjost je odsev naše notranjosti in našega zdravja.

Na staranje nas opozarjajo tudi naši lasje, ki postanejo sivi, redkejši in tanjši. Spreminja se tudi naše telo, drža, gibalne sposobnosti, ki postanejo z leti počasnejše in bolj okorne. Najbolj opazne so starostne spremembe na koži, katerim posvečamo največ pozornosti. Rada imam naravno staranje, naravni obraz, ljubim pristen, naravni videz, če je le-ta negovan. Seveda dokler gre, dokler se počutimo lepi, sebi všečni in dokler smo sami s seboj zadovoljni. Osebno bi šla na lepotne popravke v trenutku, ko ne bi več čutila osebnega zadovoljstva, vendar bi morali biti v primernem sorazmerju z mojimi dejanskimi leti. Zato nekateri strokovnjaki predlagajo, da pojdite na lepotne popravke, ko ste dovolj mladi, da le-ti oddajajo primeren videz. Predstavljajte si 70-letno babico, ki hrepeni po obrazu 30-letnice. Ne vem, če se boste strinjali z menoj, a ne maram videza 70-letnice, ki ima obraz 30-letnice, roke, vrat in nekateri ostali deli telesa pa izdajajo njeno dejansko starost. Z leti pridemo do točke, ko imamo poseben odnos do zunanjega videza. Nekateri ostanejo esteti vse življenje, spet drugi se prepustijo staranju in ne namenjajo več pozornosti svojemu videzu. 

Največji dosežek je, da ste srečni in sami sebi všečni v vsakem obdobju svojega življenja.

Kljub temu, da je staranje veličastno, je dokazano, da s staranjem postanemo šibkejši. Nihče izmed nas si ne želi postati šibkejša, želimo pa se kakovostno starati, hkrati pa ostati biološko mladi. Zatorej imejte željo, da boste imeli dovolj moči in počeli stvari, ki povečujejo in bogatijo vašo energijo in vaš življenjski slog. V življenju imamo le eno telo, v katerem preživimo vse življenje. Skrivnost, imeti zdravo telo, je želeti zdravo telo. Čeprav so nekateri prepričani, da je staranje grozno in da ga ne moremo ustaviti ter nadzorovati, sama ne čutim tako.

Obstajajo ljudje, ki ob besedi starost najprej pomislijo na bolezen, osamljenost, trpljenje, smrt, žalost, zapostavljenost, slovo od prijateljev. Obstajajo pa ljudje, ki ob besedi starost pomislijo na svobodo, neomejen čas, potovanja, modrost, življenjske izkušnje, vnuke, naravo in živeti življenje, ki ga doslej niso imeli časa živeti. Zato živimo preprosto, srečno, polno radosti življenje, bodimo pripravljeni na vse, sprejemajo življenjske situacije. Uživajmo v prav vsakem dnevu. Če bi vsi videli srečen, pozitiven konec, bi vsi ljudje bili srečni in brez strahov. 

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: vir Pinterest

Komentarji:

Oddaj komentar

Odgovori

* Ime:
* E-pošta: (ni objavljeno)
* Komentar:
Verification code: