Butik in salon čevljev La Miriam

Dobrodošli!
Prijavite se lahko tukaj ali
ustvarite nov uporabniški račun.

0

Nakupovalna košarica je prazna!

Moja primorska izbira, Al Mulin!

Tisti, ki imamo radi dobro hrano, imamo radi tudi življenje. Razvajanje ob okušanju novih ali tudi že znanih okusov je pač doživetje. Če mene vprašate, bi vsega po malo, ker pač uživam v dobri hrani. V bistvu imam srečo, da sem že vse svoje življenje obdana z ljudmi, ki uživajo v dobri hrani in v dobri družbi.

Pogosto me pot vodi skozi Primorsko. In saj veste, na poti se pogosto znajdemo v situaciji, ko ne želimo izgubljati časa s postanki, saj želimo čim prej priti na cilj. A tisti, ki imamo radi dobro hrano, si zanjo vedno vzamemo čas. Še posebej za nas Štajerce je primorska kulinarika vedno aktualna, zato med vsemi ponudniki težko izberemo. Domače primorske Nonine dobrote, sveže pripravljena morska hrana, vonj svežih gomoljk tartufov, izvirno dišeče oljčno olje, primorsko vino, simpatičen primorski naglas, mediteranski vonj na čudoviti, z zelenjem obdani terasi predstavljajo unikaten občutek. Razvajanje ob okušanju novih ali tudi že znanih okusov je pač doživetje, ki ga doma redkeje doživljamo. Če mene vprašate, bi vsega po malo, ker pač uživam v dobri hrani. Ja, takšna pač sem. Enkrat se trudim prehranjevati zdravo in zmerno, spet drugič se neustavljivo predajam kulinaričnim užitkom. Znano je že, da tisti, ki imamo radi dobro hrano, imamo radi tudi življenje. V bistvu imam srečo, da sem že vse svoje življenje obdana z ljudmi, ki uživajo v dobri hrani in v dobri družbi. In prav Al Mulin, nekoč bolj znan po imenu Norbedo, je moja kulinarična stalnica že več kot 20 let, je restavracija, ki združuje vse zgoraj našteto.

Al Mulin, prenovljen in še vedno aktiven stari mlin.

Restavracija Al Mulin, nekoč  znana po imenu Norbedo, je prenovljen in še vedno aktiven nekdanji stari mlin, ki se nahaja ob reki Rižani med Koprom in Ankaranom. Obdana je s čudovitim zelenim in cvetočem okoljem, ki že na prvi pogled daje prijeten občutek. Velika pokrita zunanja terasa preprosto prevzame goste že ob samem prihodu, deluje prijetno in domače. Notranji starejši del restavracije je preprosto zapeljiv in očarljiv. Obdan je s kamnom in izvirnim notranjim interierjem. Vsak kos pohištvene opreme predstavlja svojo lastno zgodbo. Dopolnjuje ga notranji novejši del, ki ponuja kar 350 sedišč in je primeren tudi za večje pomembne in slavnostne dogodke, kot so poslovna srečanja, poroke, poslovna kosila, razne zabave in drugo. Skrbno izbrana notranja dekoracija, katere del so tudi domači piškoti, kot uvodna dobrodošlica gostom ter vedno sveže cvetje, so delček jasno zasnovane idejne zgodbe Al Mulina.

Dober gostinec je običajno tudi dober psiholog.

In čeprav je Al Mulin v teh letih doživel tudi lastniške spremembe, me po več kot 20-ih letih vedno sprejme prijazno osebje. Ne morem si kaj, da ne bi izpostavila g. Petra, ki je prijetna in dolgoletna stalnica Al Mulina. Priznati moram, da mi osebno veliko pomeni pristen sprejem, iskren nasmeh, prijazen odnos, iznajdljivost in občutek za lastnosti, ki odlikujejo dobrega natakarja. Dober gostinec je običajno tudi dober psiholog, saj mora prepoznati želje ter pričakovanja gosta, znati mora izbrati primernost trenutka in pozornost, ki jo gost pričakuje. Znati mora ne le prodati, temveč s prefinjenim občutkom in navdušenjem tudi ponuditi, pravilno izbrati in ob tem zadovoljiti pričakovanja gosta. In prav Peter je tisti, ob katerem niti ne potrebujem jedilne karte, saj mu glede izbora že več kot 20 let popolnoma zaupam. Svojo prehrano rada tematsko usmerim v aktualni čas. On najbolje ve, kaj je v hiši najbolje naročiti in verjemite, nikoli ne razočara. Kombinacija pristne dobrodošlice, odličnega, sproščenega strežnega osebja in okusne, zdrave kulinarike je vedno zmagovita kombinacija, ki goste vedno navduši in znova privablja.

Preplet dobrih okusov. Chefov pozdrav iz kuhinje je čisto pričakovanje in poželenje po kulinaričnem nadaljevanju. 

Rada imam uvodni pozdrav iz kuhinje. Chefova dobrodošlica je v vsaki restavraciji zaželjena in s strani gosta cenjena. Kuharski chef Al Mulina goste vedno pozdravi z okusnim uvodnim krožnikom, zaradi katerega se k sreči uvodoma uspem izogniti privlačni vrečici sveže pečenega kruha, v kateri najdete tudi okusne kruhke s sipinim črnilom. Iskreno povedano, chefov pozdrav iz kuhinje je čisto pričakovanje in poželenje po kulinaričnem nadaljevanju. Tako že uvodoma chef nagovori okuse in kulinarična zgodba se nadaljuje s hladno predjedjo. Mešana ribja predjed, hobotnica v solati, brancinov carpaccio in ribja pašteta so le delček iz okusne ponudbe hladnih predjedi Al Mulina. Zraven se seveda prileže kozarec vrhunskega vina iz bogate ponudbe ali pa kozarec domačega rdečega vina. Nadaljujem s toplo predjedjo, ki je ob vsakem mojem obisku enaka. Zakaj? Ker preprosto obožujem okus po Istri, rada imam okus pristnih istrskih tartufov, ki so prava gurmanska poslastica. Nekateri jim pravijo črni in beli dragulji Istre. Saj že veste, najboljše jedi so pripravljene tam, kjer rastejo, zato so bevette-rezanci s tartufi obvezni del tega kulinaričnega užitka. Omeniti pa moram tudi izvrstno morsko rižoto. In čeprav je lakota že potešena, se zgodba nadaljuje s svežo morsko ribo, ki vam jo bo dnevu in priložnosti primerno priporočal natakar, ki točno ve, kaj je tega dne v hiši najbolje naročiti. Odločite se lahko tudi za fine lignje, škampe, jastoga in ostale morske jedi. Ali pa mesne jedi, vključno s specialitetami iz zorjenega mesa. Na voljo so tudi fine veganske jedi s pridihom mediteranske kuhinje. Jedilne karte v bistvu sploh ne potrebujem, saj se najraje prepustim Petrovemu izboru. Znano je že, da se gostje ob dobri ponudbi radi prepustimo namigu pravega natakarja. In tako sledim natakarju tudi pri izboru sladice, kjer ob misli, da ne zmorem več niti grižljaja, slastno pojem sestavljen mini mozaik lahkih sladkih dobrot.

Hrana je način življenja.

Vedno znova rada uživam v pristnih, tematskih jedeh obdobja in področja, v katerem se trenutno nahajam. Al Mulin ponuja čisto in jasno vsebino krožnika. Hrano, ki jo uživam, rada tematsko usmerim v aktualni čas in kraj, kjer se nahajam. Rada sledim svojim željam prehranjevanja, rada sledim zdravi, a tudi okusni hrani, ne glede na to, kaj je na krožniku, le da je pristno in dobro. Trenutek v družbi, s katero delim odlično hrano in nazdravim s kozarcem dobrega vina, je zame vedno poseben trenutek. Saj veste, ena ura, dve, tri, čas več ni pomemben. Midva, prijatelji, vedno simpatičen klepet z natakarjem, kulinarika, ki razvaja so tisto, kar rada podoživljam. Vedno kadar v življenju naletim na nekaj dobrega, zanimivega, pristnega, na nekaj, kar v meni pusti sledi, to rada delim. In tako delim z vami tudi restavracijo Al Mulin, v katero se vedno rada vračam.

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: osebni arhiv

Komentarji:

Oddaj komentar

Odgovori

* Ime:
* E-pošta: (ni objavljeno)
* Komentar:
Verification code: