Butik in salon čevljev La Miriam

Dobrodošli!
Prijavite se lahko tukaj ali
ustvarite nov uporabniški račun.

0

Nakupovalna košarica je prazna!

Moja Martinova izbira, Amon Olimje!

Že naši dedki in babice so govorili, da "življenje in ljubezen gresta skozi želodec", kar potrjuje dejstvo, da je vpliv hrane tako na življenje, kot na ljubezen velik. Ni potrebno, da je hrane veliko, pomembno je, da je okusna, zdrava in da nagovori vse naše čute, času in kraju primerno.

Slovenci Martinovo praznujemo predvsem kot praznik vina. Prav ob tem prazniku so na jedilniku tudi spremljevalne tradicionalne jedi, ki se v Martinovem času kulinarično predstavljajo v čast mlademu vinu in vsemu kar sodi zraven. Najpogosteje je na jedilniku znamenita Martinova gos ali hrustljava račka z mlinci, rdečim zeljem in popečenim jabolkom. Ker smo Slovenci znani kot ljubitelji in dobri pridelovalci vina, le-temu radi dodamo tudi okusno kulinariko.

Ljubitelji kulinarike imamo poseben odnos do hrane. Uživamo v dobri hrani, hkrati pa smo radi v družbi ljudi, ki čutijo in mislijo enako. Znano je že, da tisti, ki imajo radi dobro hrano, imajo radi tudi življenje. Oba z možem sva velika gurmana in priznati moram, da rada okušava pristno, tematsko hrano obdobja in področja, v katerem se nahajava. Uživava v prav vsakem obroku, rada prisluhneva lastnemu telesu, ki naju usmerja v življenjski slog prehranjevanja, ki nama je lasten. Pravi gurmani svojo prehrano radi tematsko usmerimo v aktualni čas. In ker smo ponovno v Martinovem času, si ne morem kaj, da vam ne bi namignila, kje boste lahko združili odlično kulinariko, sprostitev, rekreacijo in doživetje, ki vas bo zagotovo navdihnilo, da se boste radi vračali na ta kraj.

Tisti, ki rad okušajo jedi, radi okušajo tudi življenje. Oboje lahko združite na posestvu Amon v Olimjah.

Zapeljiva restavracija z igriščem za golf ter nastanitvijo, ki je obdana z zelenjem in opremljena v naravnih materialih. Zraven igranja golfa vas bodo vabile številne kolesarske poti in pešpoti. Restavracija z vinsko kletjo, s trgovino, ki ponuja izdelke Natura in s konferenčno dvorano. Hrana, ki prihaja iz njihove kuhinje je naravna in pripravljena s tradicijo in znanjem. Že preizkušeno, ne le enkrat. Posestvo Amon, v okviru katerega deluje tudi restavracija, ima lasten ekološki sadovnjak in organsko pridelano zelenjavo in zelišča. Verjetno še nisem naštela vsega, kar ponujajo, a priznati moram, da sem bila kljub radovednosti prevzeta in navdušena nad doživetim. V zadnjem času hitro zaznam trenutke, ki začinijo moj življenjski slog. In verjeli ali ne, posestvo Amon je kraj, ki privlači. 

Moja Martinov izbira malo drugače.

Že uvodna račja pašteta z domačimi kruhki in domačimi zelišči, je ob spremljavi vinskega mošta pobožala moje brbončice. Domača bučkina juha je nagovorila moje okuse, bila je izvrstna. In ko je bil uvod za nami, je prišlo na vrsto tisto glavno, klasična Martinova hrustljavo pečena račka s pečenim jabolkom, mlinci in rdečim zeljem. Tisti, ki se tudi za Martinovo ne odločite za račjo pojedino, pa seveda lahko izberete druge kulinarične dobrote iz Amonovega jedilnika. Priporočam vam odlično pečeno teletino, ki je v kombinaciji z zelenjavo, zavito v trtin list, krompirjevim nabodalom in okusno domačo solato varna izbira. Ali pa fino, mehko svinjsko zarebrnico s kožico, v družbi ajdove kaše z jurčki in orehovimi štruklji ter domačo solato s sladkim krompirjem. In še in še bi lahko naštevala. Verjeli ali ne, razkošje za prave gurmane ob spremljavi vin iz Amonove lastne kleti, kot so njihov lastni produkt rdeči fragamay, suhe penine in ostala izbrana vina. In ob koncu še domači jabolčni štrudelj z eko rezino pečenega jabolka ali pa hrustljava slivova pita z eko zeliščno vejico, ki sta vsaj zame predstavljala presežek med doslej okušanimi domačimi sladicami konkurence. Ne presladek sorbet ali izbrana fina žganica limoninega likerja - "limoncello", je ob koncu prava poslastica za vse tiste, ki ljubijo čiste, osvežilne, zaključne aromatične okuse.

Zakaj Amon?

Priznati moram, da je Amonovo doživetje v meni pustilo prijetne sledi. Že lep čas sledim svojemu telesu in izbiram tista živila, ki me jasno usmerjajo v meni lasten življenjski slog prehranjevanja. Znano je že, da imamo le eno telo, v katerem preživimo vse življenje. Saj že veste, skrivnost, imeti zdravo telo, je želeti zdravo telo, zato ga negujte z lastnimi čuti. Lokalno, naravno pridelane sestavine, ki sem jih občutila na Amonovem krožniku, sodobna, okusna, a obenem domače pripravljena hrana na visokem nivoju, odličen izbor vin, pristen ambient, zeleno okolje ter profesionalen odnos osebja so tisto, kar dokazuje, da si Amonovi gostje zaslužijo le najboljše.    

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto:osebni arhiv

 

Komentarji:

Oddaj komentar

Odgovori

* Ime:
* E-pošta: (ni objavljeno)
* Komentar:
Verification code: