Butik in salon čevljev La Miriam

Dobrodošli!
Prijavite se lahko tukaj ali
ustvarite nov uporabniški račun.

0

Nakupovalna košarica je prazna!

Kulinarična kolekcija krožnikov Tomaža Kavčiča!

Tomaž Kavčič, chef Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono ohranja tradicijo in lokalni vpliv, saj rad uporablja lokalne, preproste sezonske sestavine in kot sam pravi, rad ohranja prvinske okuse. Dejstvo, da ima poseben odnos do gostov ter kulinaričnega življenja nasploh, ga je naredilo drugačnega od drugih.

Tokrat ne bom pisala o meni vedno zanimivih modnih ustvarjalcih in novih kolekcijah modnih oblačil, čevljev ter modnih dodatkov. Tokrat bom zapisala nekaj o kulinarični kolekciji krožnikov Tomaža Kavčiča, ki je doživetje z veliko kuharske strasti, doživetje, ki je v meni vzbudilo dodatno spoštovanje do kulinarike. Zato pišem te vrstice z velikim spoštovanjem in upam, da jih boste tudi vi brali z enako držo.

Čeprav boste nekateri Tomaža Kavčiča najprej povezali s trgovsko verigo Lidl, ki se rada ponaša z njegovimi kulinaričnimi predlogi, sem ga osebno doživela kot človeka, ki trdno postavlja kulinarične zakonitosti pri nas in tudi širše. Na eni strani veliki kuharski chef Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono, dobitnik številnih prestižnih priznanj doma in po svetu, ki daje prijetno in nevsiljivo čutiti, da ima poseben pogled na življenje nasploh. Človek, ki zna unikatno povezati okuse in se s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami povzpeti v sam kulinarični vrh. Na drugi strani popolnoma običajen človek z izjemnim občutkom za sočloveka, s preprostim, pristnim, a hkrati prefinjenim odnosom do gosta. Človek, ki mu ljudje zaupajo in sledijo, saj zna na svojevrsten način ustvarjati, sprejemati in usmerjati. Lahko bi celo rekla, da iz njega veja neka posebna moč, energija, ki neustavljivo privlači. Tomaž Kavčič je tako preprost, a tako velik in karizmatičen obenem. Že ob prvem stiku sem začutila njegov do potankosti izdelan občutek za komunikacijo. Rad gre med goste in prav dejstvo, da ima poseben odnos do gostov ter kulinaričnega življenja nasploh, ga naredi drugačnega od drugih. To se odraža domala v vsaki njegovi besedi, v vsakem njegovem krožniku in tudi v ambientu, ki ga ponuja gostu. Ko doživiš Tomaža Kavčiča se zavedaš, da tisti, ki imajo radi dobro hrano, imajo radi tudi življenje.

Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono.

Čudovit ambient z estetsko dovršenim videzom, kjer ni ničesar preveč in ničesar premalo, goste prijetno objame že ob samem prihodu. Terasa s čudovitim razgledom na gore v Dolomitih in idilično Vipavsko dolino je tisto, kar daje gostu neprecenljiv občutek prijetnega. Estetsko pogrnjene mize pod oboki ali mize na travi v objemu zelenja in dreves tik ob dvorcu Zemono so tisto, kar preprosto privlači. Čudovita notranjost dvorca je primerna tudi za najpomembnejše življenjske trenutke, kot so poroke in ostale svečane priložnosti. Doživeti poroko na dvorcu Zemono ob kulinarični spremljavi Tomaža Kavčiča je za mnoge nepozabno doživetje. Hrana, ki je pripravljena z ljubeznijo, je dobra popotnica za mlade pare in kot sami pravijo, ni dveh enakih parov na svetu, zato so tudi poroke, ki jih pripravljajo unikatne. 

Sezonsko in lokalno. Sodobni trendi, ki združuje tradicionalno kulinariko z modernim.

Kultura prehranjevanja je postala zelo pomembna in popularna. Hrana je užitek, družabni dogodek, naš odnos do sebe in do narave, hrana je naša identiteta. Pogosto se sprašujemo katera hrana je zdrava, kaj je lokalno, kaj ne redi, kaj nam podaljšuje življenje. Vsak dan znova naletimo na nove in nasprotujoče si informacije. Komu zaupati, komu verjeti? Odgovornost je na nas samih, saj le mi odločamo kaj bomo vnesli v svoje telo, kakšen način prehranjevanja in izbor sestavin bomo izbrali. 

Lokalna prepoznavnost sestavin in kreativno mešanje okusov ter tehnik priprave hrane ustvarjajo umetniške, okusne in zdrave jedi. Okusna hrana, pripravljena s sodobnimi tehnikami, ki jih na sebi lasten in inovativen način ustvarja Tomaž Kavčič so tisto, kar odlikuje njegove jedi. Kuhanje na pari, ki nastane pri tehniki solnega žara, je njegov nepogrešljiv kuharski pripomoček. V kuhinji Tomaža Kavčiča je čutiti, da ohranja tradicijo in lokalni vpliv, saj rad uporablja lokalne, preproste sezonske sestavine in kot sam pravi, rad ohranja prvinske okuse. Sestavine in okuse na krožniku med seboj drzno povezuje, sestavlja kombinacije, ki si jih drugi ne upajo.

Nalomljen domač kruh, smetanov hren z leseno žlico, sladki vipavski paradižnik, okusne juhe, katere se preprosto kar pijejo kot spremljava k jedem, morske in mesne specialitete, tartufi, sladica gin tonic, kakor tudi ostale sezonske sladke dobrote, avtentična vrhunska vina, vipavski grozdni sok in še bi lahko naštevala, oddajajo močan vpliv Vipavske doline in primorske kuhinje. Chef rad sledi sodobnim trendom, zato na svojevrsten način odlično združuje tradicionalno kulinariko z modernim. Verjemite, na krožnikih Tomaža Kavčiča in njegove ekipe najdete veliko izvirnih zgodb z zanimivo vsebino.

Gin Monologue s podpisom Tomaža Kavčiča med osmimi najboljšimi na svetu.

Ena izmed zadnjih zanimivih zgodb Tomaža Kavčiča je gin Monologue, ki nosi njegov podpis. Gin tonic je sicer znana in priljubljena sladica Gostilne pri Lojzetu. A Tomaž Kavčič je po lastnem receptu v sodelovanju s Fructalom razvil čisto pravi gin, katerega osnova je brinje. Kot sam pravi, ga je navdihnilo kraško brinje, katerega brinove jagode so izjemno cenjene v svetu. Tako je nastal gin Monologue, ki je narejen iz žit odličnih kakovosti in destilatov naravnih izvlečkov brinovih jagod in ostalih izbranih zelišč. Arome sredozemskih rastlin, kot je melisa, rožmarin, angelika, citronka, encijan in sivka v družbi ekstrakta oljkinih listov so gin Monologue uvrstili med osem najboljših na svetu.

Vsak krožnik Tomaža Kavčiča ima svoj smisel in svojo zgodbo.

Osebno sem Tomaža Kavčiča doživela v več različicah. Ob vsakem srečanju, naj bo to poročno slavje na dvorcu Zemono, dnevni obisk Gostilne pri Lojzetu ali preprost obisk na sejemski stojnici, kjer je predstavljal tradicionalne primorske jedi, sem vedno prejela tisto, kar sem pričakovala. Osebno uživam v lokalnih, tematskih sezonskih krožnikih pokrajine v kateri se nahajam in rada imam konstantno enak nivo. Oba z možem sva gurmana, rada slediva zdravi, lokalno pridelani hrani. Vsebini krožnika se rada prilagajava, le da je ta pristna, okusna ter postrežena na način, ki oddaja dobro energijo. Jedilnega lista nisem niti enkrat pogledala, saj sem se prepustila kulinarični modni zgodbi samega chefa. V slow-food hrani ali počasnem prehranjevanju človek preprosto uživa, saj le-ta združuje številne raznolikosti. Jedi so bile izvrstne, okusne, prav tako vina, ki so bila servirana k jedem.

Gostilno pri Lojzetu na dvorcu Zemono sem osebno doživela kot kulinarično modno kolekcijo izvrstnih krožnikov, ki so bili s strani osebja, kakor tudi samega chefa predstavljeni na simpatičen način, v smislu predstavitve sestavin na krožniku, tehnik kuhanja in same priprave. Komunikacija z gosti teče dvosmerno, saj so chef in osebje vedno odprti za pogovor z gosti, čutiti je, da obvladajo gostinsko profesionalnost, čutiti je odprtost, iskrenost in domačnost. Hrana je postrežena na način, ki privlači. Simpatično, preprosto, domače, a kljub temu sodobno, brez kompliciranja in poveličevanja.

Hrana, postrežena s toliko dobre energije, gostu preprosto tekne.

Ko doživiš Tomaža Kavčiča vključno z njegovo ekipo, se preprosto rad vračaš na ta kraj. Saj že poznate tisto misel, ki pravi, da sit človek je srečen človek, še posebej, če je hrana pripravljena s strastjo in ljubeznijo. Tomaž, njegova ne ravno majhna, a odlično uigrana ekipa, simpatični hčerka Sara in žena Flavia preprosto vedo, kako na nevsiljiv način očarati gosta. Verjemite, hrana postrežena s toliko dobre energije gostu preprosto tekne in saj veste, če temu dodamo še dobro družbo, je doživetje popolno.

Doživela sem kulinarično izkušnjo z veliko strasti, s posebno, nevsiljivo energijo, ki privlači in kliče na ponovni obisk. Prejeta steklenica gina Monologue ob slovesu je potrdila pozornost in zahvalo chefa. Priznati moram, da sem jo v domačo kolekcijo uvrstila kot meni drago, s prijetnimi spomini. Simpatično nalezljiva pozitivna energija chefa in njegove ekipe je v meni vzbudila prijetne vibracije. Ne le zaradi dobre hrane, kulinarične izvirnosti in znanja, odličnega izbora sezonskih lokalnih sestavin, vrhunskih vin, prijetnega ambienta, temveč tudi zaradi celovitega doživetja, katerega pomemben del je prav Tomaž Kavčič s svojo čudovito življenjsko energijo, ki jo na preprost, a gostu všečen način s svojo prisotnostjo širi med mizami dvorca Zemono. 

Mirjana Stiplošek Gorza 
Foto: osebni arhiv

Komentarji:

Oddaj komentar

Odgovori

* Ime:
* E-pošta: (ni objavljeno)
* Komentar:
Verification code: